Terapii pentru menținerea abstinenței

Generalități: sindromul de abstinență la alcool reprezintă conglomeratul de simptome care apar atunci când o persoană care se oprește brusc sau reduce semnificativ aportul de alcool după o perioadă îndelungată de timp în care a consumat cantități mari de alcool. Sindromul de abstinență la alcool poate cauza o combinație de simptome fizice și emoționale, de la anxietate ușoară și oboseală, la greață.

Recuperarea și abstinența – există o diferență între cele două. 

Nu poți fi în recuperare fără a fi abstinent, dar poți fi abstinent fără a fi în recuperare. 

Cum?

Abstinența înseamnă că nu bei. 

Recuperarea este însănătoșirea (vindecarea, tămăduirea, mai degrabă cicatrizarea) sau procesul de a obține starea de bine, a deveni mai bine din punct de vedere emoțional, mental, fizic și spiritual în timp ce ești abstinent. Mulți dintre noi se poate să fim abstinenți, dar asta nu înseamnă neapărat că suntem în recuperare.

Însă diferența dintre a fi abstinent și de a fi în recuperare este următoarea:

Recuperarea este a lucra cu problemele care ne-au determinat să bem. Abstinența este doar sș le dăm deoparte.

În recuperare  realizăm că alcoolul a fost soluția aleasă de noi la problemă și nu problema însăși.

Recuperarea este despre schimbarea comportamentelor noastre. Abstinența este doar despre schimbarea obiceiurilor de a bea.

Recuperarea înseamnă vindecare. Abstinența înseamnă doar să nu bem. 

Recuperarea este de a învăța să ne iubim pe noi înșine și pe ceilalți. Recuperarea este de a găsi pacea. Recuperarea este sa ne asumăm acțiunile noastre corecte sau greșite. Este renunțarea la rolul de victimă. Recuperarea este a face reparații și nu doar a cere scuze. Recuperarea este acțiune. Recuperarea este de zi cu zi. Recuperarea nu este un lucru pe care îl faci o dată și gata, este o călătorie pentru tot parcursul vieții.

O metafora: o floare, de exemplu. Începi cu o sămânță, dar pentru ca aceasta să crească, trebuie să o plantezi și îi trebuie apă în mod regulat. Abstinența este sămânța, plantarea este decizia de a urma calea recuperării și actul de a o uda simbolizează dorința reala de creștere, de dezvoltare personală. În cele din urmă, rezultatul este că viața ta va fi la fel de plină de satisfacții și frumoasă ca un trandafir înflorit.

Recuperarea este o experiență individuală de a obține starea de bine.