Viața în Oxigen
Trezirea de dimineață: Scopul este crearea unei rutine sănătoase care sa poată susține viitoarea activitate profesională a beneficiarului. Creând o rutină a trezirii de dimineață, se pun bazele unor obiceiuri care sunt mai apropiate de cerințele vieții de zi cu zi.
Programul de ergoterapie constă în timpul pe care beneficiarii îl alocă activităților de întreținere a camerelor și spațiilor comune. Beneficiarii sunt încurajați să învețe să își dezvolte autonomia personală antrenându-se într-o serie de activități practice de curățenie și menținere a acesteia. În felul acesta vor putea duce mai departe un set de bune practici cu privire la o viață echilibrată la nivel organizatoric.
Activitatea terapeutică este structurată în trei sesiuni de grup: o sesiune de grup cu scop organizatoric și de sondare a stării generale de sănătate fizice și mentale a beneficiarilor, dar și de stabilire a obiectivelor zilnice. În cadrul celorlalte două grupuri se abordează aspecte legate de familiarizarea cu conceptul de boală, elemente care duc la apariția și menținerea bolii, traume care stau la baza adicției, psihoeducație, precum și aspecte de cunoaștere și dezvoltare personală. Grupurile terapeutice abordează o gamă variată de terapii, printre care și terapia prin artă, terapia experiențială, terapia de cuplu și familie.
Mesele zilei se servesc mereu în grup, asta pentru ca, prin tot ce facem încercăm să imprimăm atmosfera unei comunități, a unei altfel de familii. Grupul e spațiul unde beneficiarul se simte cel mai înțeles, acceptat și susținut, tocmai de aceea mesele în grup sunt un prilej de a întări această stare de suport și înțelegere.
Momentele de relaxare și repaos din timpul zilei se împart între activități de ping-pong, biliard, jocuri de grup (șah, table, rummy, etc.), citit sau activități artistice recreative (desenat, pictat, modelaj în lut). Încercăm să ne încurajăm beneficiarii să adere mai degrabă la alte forme de petrecere a timpului liber, în afara televizorului, tocmai pentru a-i stimula să-și descopere și alte interese și abilități, care să le întărească motivația în menținerea abstinenței.
Activităților sportive și celor de recuperare fizică, le acordăm spațiu și le susținem necesitatea din plin. Beneficiarii noștri participă zilnic la un program de activitate fizică, într-o sală special amenajată, cu susținerea unui antrenor specializat și dublat de un kinetoterapeut. De altfel, baza de recuperare fizică este dotată cu multiple aparate și proceduri de masaj, criosaună, saună, drenaj limfatic, etc.
Tot în această categorie a activităților fizice de recuperare intră și ședințele la bazinul de înnot municipal sau plimbările în natură. Considerăm că mișcarea în aerul ozonat al pădurilor sau zonelor submontane, aduc multiple beneficii în restabilirea echilibrului fizic și mental al persoanei dependente.
Prin prezența unor voluntari, sâmbăta aducem în centru activități din sfera jocurilor și activităților de dezvoltare personală. Astfel, beneficiarii au ocazia să poarte discuții pe teme de interes pentru ei: spiritualitate, comunicare, rezolvarea de conflicte sau modalități de exprimare creativă.
Programul zilnic obișnuit al beneficiarului Centrului Oxigen e unul care, spunem noi, îmbină în mod echilibrat programul terapeutic, cu cel de relaxare și recuperare fizică și cu cel de socializare și împărtășire interpersonală. În acest fel, încercăm să ne orientăm beneficiarii către un alt model de viață, care sa fie mai compatibilă cu obiectivul lor de recuperare.